פסיכותרפיה פסיכואנליטית

המדריך האובייקטיבי בנושא טיפול פסיכואנליטי כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה פסיכואנליטית איור

מהי פסיכותרפיה פסיכואנליטית?

גישה טיפולית מודרנית המבוססת על התיאוריה הפסיכואנליטית המקורית של פרויד. היא חותרת להבין כיצד התת-מודע וחוויות העבר שלנו, ובפרט חוויות הילדות, משפיעים על ההתנהגויות, המחשבות, הפעולות, החוויות והרגשות שלנו בהווה. היא מאמינה שקונפליקטים מהעבר יכולים ליצור סוגיות רגשיות והפרעות נפשיות שמשפיעות על האדם גם שנים רבות לאחר התרחשותם.

פסיכותרפיה פסיכואנליטית עושה שימוש בטכניקות שונות על מנת לחשוף את התכנים הבלתי-מודעים המשפיעים על המטופל ומעצבים את התנהגותו ואת חייו. כמה מהמרכזיות שבטכניקות אלו הן אסוציאציות חופשיות, ניתוח חלומות, פרשנות, השלכה ויחסי העברה. באמצעות גישה זאת ניתן לטפל במגוון רחב של בעיות והפרעות נפשיות, כמו בעיות בזהות, דימוי עצמי נמוך, הפרעות פסיכוסומטיות, הפרעות חרדה ודיכאון, התנהגות המאופיינת בהרס-עצמי – ועוד.

בניגוד לטיפול הפסיכואנליטי של פרויד, שהיה אינטנסיבי באופן מיוחד, וכלל לפחות 3 מפגשים שבועיים, פסיכותרפיה פסיכואנליטית מתרחשת בתדירות של פעם או פעמיים בשבוע. המפגשים נערכים פנים אל פנים ומבלי שהמטופל ישכב על ספה. תהליך של טיפול פסיכואנליטי מתאים לאנשים עם קוגניציה שמורה, לרבות כל הקשור לאינטרוספקציה וזיכרון.

באילו מצבים ניתן להפיק תועלת מתהליך של פסיכותרפיה פסיכואנליטית?

פסיכותרפיה פסיכואנליטית היא גישה שחוקרת את הנפש לעומקה, ונוגעת בנקודות הרגישות ביותר של המטופל. מסיבה זאת, ניתן לטפל באמצעותה בסוגיות רגשיות רבות, כולל אלו הבאות:

• דיכאון והפרעות דיכאון ומצב-רוח
• חרדה והפרעות חרדה
• תחושת ריקנות וחוסר משמעות וקושי למצוא כיוון בחיים
• הפרעות אישיות
• משברים אישיים ומשברי חיים
• דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי נמוך
• בעיות בזוגיות וקושי במציאת זוגיות
• בעיות בזהות
• טראומה רגשית
• הפרעות וסימפטומים פסיכוסומטיים
• התנהגות אובדנית והתנהגות של הרס-עצמי

5 המאפיינים המרכזיים שמבדלים טיפול פסיכואנליטי מגישות אחרות

לגישה טיפולית זאת מספר מאפיינים מרכזיים, שמייחדים אותה ומבדלים אותה מפסיכותרפיות בגישות אחרות. אלו הם כמה מהמאפיינים הללו:

1. חקר חוויות עבר – בעוד גישות אחרות של פסיכותרפיה מתמקדות בבעיות המתרחשות בהווה, פסיכותרפיה פסיכואנליטית מסייעת למטופל לחקור את עברו ולהבין כיצד עברו מעצב את ההווה שלו ומעורר סוגיות רגשיות.

2. התמקדות במערכות יחסים – טיפול פסיכואנליטי מתמקד במידה רבה במערכות היחסים הבינאישיות של המטופל בהווה ובעבר, ובפרט עם הוריו.

3. ללא מבנה מוגדר או מטרה מוגדרת – לטיפול פסיכואנליטי אין מבנה מוגדר וברור או מטרה ספציפית המוגדרת בתחילת התהליך כמו במקרה של פסיכותרפיה ממוקדת. מפגשי הטיפול בגישה זאת הם חופשיים וזורמים יותר, והמטופל יכול לחקור את נפשו בחופשיות, ולדבר על תשוקות, חלומות, מחשבות, רגשות, פנטזיות ופחדים רבים.

4. ארוכה ומעמיקה – פסיכותרפיה פסיכואנליטית מאמינה בחקר מעמיק של נפשו, של התת-מודע ושל עברו של המטופל, ובטיפול ארוך-טווח, שביכולתו להעניק תועלת עוצמתית יותר מאשר טיפולים קצרים.

5. התמקדות ברגשות – בעוד טיפולים אחרים מתמקדים בדפוסי חשיבה והתנהגות, פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית עוסקת במגוון הרגשות הרחב שהמטופל חווה.

4 הטכניקות העיקריות בהן משתמשים במהלך טיפול פסיכואנליטי

פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית עושה שימוש במספר טכניקות חשובות ומתוחכמות שנמצאות בשימוש גם בימים אלו. אלו הן הטכניקות העיקריות של גישה זאת:

1. אסוציאציות חופשיות – תרגיל שבמהלכו המטופל מביע את עצמו ואת מחשבותיו בחופשיות וללא עזרה. מטרתה של טכניקה זו היא להוביל להופעתם של זיכרונות, מחשבות ורגשות מודחקים ובלתי-צפויים.

2. ניתוח חלומות – טכניקה חשובה במיוחד, דרכה ניתן לקבל גישה ישירה לתת-מודע של המטופל.

3. יחסי העברה – טכניקה שמטרתה לגרום למטופל להעתיק אל הפסיכותרפיסטית את הרגשות שהוא חש כלפי אדם אחר, לרבות רגשות מודחקים. כך יכולה הפסיכותרפיסטית לחשוף תוכן מודחק ובלתי-מודע בנפשו של המטופל ולהבין את הדרך בה הוא מתקשר עם אנשים אחרים.

4. פרשנות – טכניקה שבה הפסיכותרפיסט מציע פרשנות לתכנים שמביע המטופל במטרה לעורר אצלו תובנות חדשות. כך הוא מסוגל לחשוף ולהבין טוב יותר תכנים בלתי-מודעים ולקדם את הטיפול הפסיכואנליטי.

כמה זמן אורכת פסיכותרפיה פסיכואנליטית?

תהליך בגישה זאת כולל מפגש שבועי או שני מפגשים שבועיים בקליניקה של הפסיכותרפיסטית. מדובר בתהליך ארוך-טווח, משמע הוא אורך חודשים וגם שנים, ואינו מוגבל מראש בזמן.

בניגוד לטיפול פסיכואנליטי, שנהוג לבצע כשהמטופל שוכב על ספה, בפסיכותרפיה פסיכואנליטית המטפלת והמטופל יושבים זה-מול-זה. כל מפגש אורך בדרך כלל כ-50 דקות. במרבית הזמן המטופל הוא זה שמדבר, בעוד הפסיכותרפיסטית מציעה פרשנויות ושואלת שאלות מעת לעת.

פסיכותרפיה פסיכואנליטית תמונה

האם פסיכותרפיה פסיכואנליטית מתאימה לכל המטופלים?

ישנם מספר מאפיינים של הטיפול הפסיכואנליטי שהופכים אותו לבלתי-מתאים למטופלים מסוימים – וזה בסדר גמור, רק חשוב לדעת זאת מראש בשביל לקבל את הטיפול המתאים ביותר. אלו הם המטופלים המתאימים לגישה טיפולית זאת:

• מטופלים שמוכנים להשקיע את הזמן הכרוך בתהליך טיפולי שיכול להימשך גם שנים

• מטופלים שמסוגלים להשקיע את העלות הכרוכה בתהליך טיפולי ארוך-טווח

• מטופלים שביכולתם להתמודד עם תכנים מודחקים שעשויים לעלות במהלך הטיפול, כולל טראומות נפשיות

• מטופלים בעלי מודעות עצמית גבוהה וקוגניציה שמורה, שמסוגלים לבחון את עצמם ואת מחשבותיהם ולהיזכר היטב בעברם

• מטופלים בעלי מיומנויות תקשורתיות גבוהות, שמסוגלים להעביר מסרים מורכבים באמצעות מילים

• מטופלים שאינם מצויים במצב פסיכוטי ובוחן המציאות שלהם תקין

• מטופלים שמעוניינים בתהליך של צמיחה אישית והתפתחות אישית ומוכנים להחיל שינויים בחייהם

לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית בישראל

פסיכותרפיה פסיכואנליטית יכולה להינתן על ידי אנשי מקצוע שעברו הכשרה ממושכת ומעשית בטיפול באמצעותה. אלו הם אנשי מקצוע בעלי תואר ראשון ושני באחד מהמקצועות הטיפוליים ובעלי ניסיון ממשי בטיפול בפציינטים.

אלו יכולים להיות פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים רגשיים ופסיכיאטרים, שהשלימו גם לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית, שאורכים לרוב 2 או 3 שנים. קיימות גישות שונות של פסיכותרפיה, לכן אם זוהי הגישה שבה אתם מעוניינים, חשוב לוודא שאיש המקצוע אכן מתמחה בגישה זאת.

זכרו כי פסיכותרפיה פסיכואנליטית מצריכה משאבים רבים

גישה טיפולית מעמיקה, עמוקה וארוכת-טווח, שעוסקת בקונפליקטים, זיכרונות ורגשות מודחקים ובלתי-מודעים, שמשפיעים על המטופל בהווה ומעצבים את החוויה שלו. באמצעות טיפול פסיכואנליטי ניתן להשיג התפתחות אישית במגוון תחומים בחיים, לשפר את הרווחה, למצוא כיוון ומטרה, לשפר את המודעות העצמית ואת הדימוי העצמי, לשפר את מערכות היחסים, לפתור בעיות רגשיות והפרעות נפשיות – ועוד.

פסיכותרפיה פסיכואנליטית לא מתאימה לכל אחד, וזאת כי היא מצריכה משאבים רבים – גם כלכליים, גם נפשיים וגם מבחינת לוח הזמנים. מטופלים שמעוניינים לחקור את עצמם ואת נפשם לעומק, להבין מה מניע אותם וכיצד הם יכולים לשפר את חייהם באופן משמעותי, יוכלו להפיק תועלת רבה והנאה רבה מתהליך משמעותי ורחב שכזה.