פסיכותרפיה לילדים

המדריך האובייקטיבי בנושא פסיכותרפיה עם ילדים כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה לילדים איור

באילו כלים נעשה שימוש במהלך פסיכותרפיה עם ילדים?

פסיכותרפיה מתבססת באופן כללי על שיח פתוח בין הפסיכותרפיסט למטופל. בגלל שילדים, ובפרט ילדים בגיל הרך, טרם פיתחו מיומנויות שיחה מלאות, ואוצר המילים שלהם חסר, פסיכותרפיה לילדים מאפשרת להם להביע את עצמם באמצעות אמצעים חלופיים וסמליים. לרוב מדובר בהבעה באמצעות טכניקות וכלים הלקוחים מעולם האומנות והיצירה, כמו ציור, מוזיקה, תנועה ומחול ומשחק בשולחן חול. אופציה נפוצה נוספת היא פסיכותרפיה באמצעות בעלי חיים.

באמצעות כלים אלו, יכולים הילדים להביע את הרגשות, המצוקות והמשברים שאיתם הם מתמודדים. באמצעותם הם יכולים להעלות תכנים מהתת-מודע שלהם, ולאפשר לפסיכותרפיסטית להבין מה טורד את מנוחתם. כלים אלו משמשים גם לאבחון וגם לטיפול – האומנות והיצירה או הקשר עם בעל החיים מרגיעים אותם, משפרים את המודעות העצמית ואת הביטחון העצמי שלהם, עוזרים להם להבין במה הם טובים ומספקים להם כוחות ופתרונות להתמודדות מוצלחת עם הסוגיה הרגשית איתה הם מתמודדים.

האם פסיכותרפיה מתאימה לילדים שלכם?

פסיכותרפיה לילדים מתאימה לטיפול במגוון של הפרעות, קשיים ומשברים. המקרים הבאים הם כמה מהמקרים הנפוצים ביותר בגינם פונים הורים לפסיכותרפיה עם ילדים:

• הפרעות נפשיות, כמו הפרעות חרדה, הפרעות אכילה והפרעות דיכאון
• קשיים חברתיים
• קשיי הסתגלות והשתלבות במוסד החינוכי
• גילויי אלימות פיסית ו/או מילולית
• מרדנות, חוסר הקשבה וזלזול במקורות סמכות
• עיכוב התפתחותי, כמו עיכוב התפתחותי שפתי או עיכוב התפתחותי רגשי
• משברים משפחתיים, לרבות משבר גירושין
• אובדן של בן משפחה קרוב
• שינויים שמשפיעים על הילד באופן דרמטי, כמו מעבר בית ספר או מעבר דירה

בעיות יכולות להתעורר בכל בית ובכל משפחה, אך כאשר הן נמשכות למשך תקופה ארוכה, ומעוררות מצוקה אמיתית בקרב הילד ו/או בקרב בני המשפחה, חשוב לפנות לאבחון וטיפול בידי אנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים בעבודה עם משפחות וילדים.

4 סוגים של פסיכותרפיה המתאימים במיוחד לילדים

קיימים מספר סוגים של טיפולי פסיכותרפיה לילדים. מרבית הסוגים יכולים לשמש גם מתבגרים ומבוגרים, אך כשמדובר בטיפול בילדים, לרוב נבחרים אחד מהסוגים הבאים:

1. תרפיה באומנות – פסיכותרפיה המתבססת על טכניקות של אומנות חזותית, כמו איור, ציור, פיסול ורישום.

2. תרפיה בהבעה וביצירה – פסיכותרפיה המתבססת על הבעה סמלית ובלתי-מילולית, כמו באמצעות קריאה וכתיבה, תנועה ומחול, מוזיקה ושולחן חול.

3. טיפול במשחק – פסיכותרפיה באמצעות משחקים כמו משחקי קופסא, משחקי תפקידים, משחקי קלפים ומשחקי כדור.

4. טיפול בעזרת בעלי חיים – פסיכותרפיה באמצעות יצירת אינטראקציה אישית עם בעל חיים טיפולי או באמצעות צפייה פאסיבית בו.

פסיכותרפיה לילדים תמונה

הדרכת הורים כחלק מתהליך פסיכותרפיה לילדים ונוער

פסיכותרפיה לילדים ונוער איננה שלמה בלי שלב של הדרכת הורים. במסגרת ההדרכה, המדריכה תעזור להם לבסס את הסמכות ההורית שלהם, ותעניק להם כלים דרכם יוכלו לתפקד טוב יותר בשגרה ולנהל חיי משפחה תקינים.

בנוסף לכך, הורים נוטים להילחץ כשהילד שלהם מתמודד עם בעיה, לכן הדרכת הורים מטמיעה בהם ביטחון ומשרה בהם רוגע ושלווה. מדריכת הורים מקצועית תדריך אותם כיצד להתמודד עם הבעיה שהתעוררה וכיצד לסייע לילדם להתגבר עליה במהרה.

אילו אנשי מקצוע מוגדרים פסיכותרפיסט או פסיכותרפיסטית לילדים בישראל?

בישראל אין הגדרה חוקית רשמית למי הם פסיכותרפיסטים מורשים, לכן מבחינה טכנית גרידא כל אדם יכול להצהיר שהוא מספק שירותי פסיכותרפיה לילדים. כמובן שהמדריך הישראלי לפסיכותרפיה ממליץ לפנות רק לאנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים.

לרוב מדובר בפסיכולוגים בעלי התמחויות שונות, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, מטפלים באומנות ומטפלים רגשיים. אנשי מקצוע אלו עברו הכשרה רשמית בשביל להיות מסוגלים ליישם את עקרונות הפסיכותרפיה. כמובן שכאשר מדובר בטיפול פסיכותרפיה לילדים, יש לפנות לפסיכותרפיסטים שעובדים באופן ספציפי עם ילדים.

מה עוד חשוב לדעת על טיפול פסיכותרפיה עם ילדים?

ילדים עשויים להתמודד עם קשיים מסוגים שונים – רגשיים, חברתיים, משפחתיים, קוגניטיביים – ועוד. פעמים רבות לא תהיה להם היכולת להביע את אותם הקשיים באופן חד וברור. הורים שחשים שהילד שלהם מתמודד עם בעיה רגשית או עם בעיה שמשפיעה עליו באופן רגשי, יכולים לפנות לפסיכותרפיסטים לילדים.

טיפולי פסיכותרפיה לילדים משתמשים בטכניקות ובכלים שמתאימים במיוחד לילדים. אלו כלים צבעוניים, מרגיעים ומהנים, שלא מצריכים שימוש במילים בשביל להפיק מהם את המיטב. כלים אלו עוזרים הן לאבחון הבעיה והן לטיפול בה. באמצעותם יכולים הילדים להתרחק לזמן קצר מהבעיה מבחינה רגשית, לפתח מודעות עצמית גבוהה יותר, לגלות נקודות חוזקה בעצמם ולרכוש כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים.