פסיכותרפיה ממוקדת

המדריך האובייקטיבי בנושא טיפול ממוקד כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה ממוקדת איור

פסיכותרפיה ממוקדת קצרת מועד לעומת פסיכותרפיה ארוכת טווח

לפסיכותרפיה יש מספר גישות שונות לחלוטין. פסיכותרפיה פסיכואנליטית ופסיכותרפיה פסיכודינמית הן גישות ארוכות טווח, שאינן מוגבלות בזמן ועוסקות בעברו של המטופל. לעומת זאת, פסיכותרפיה ממוקדת קצרת מועד היא תהליך טיפולי מוגבל בזמן. היא אורכת לרוב עד כ-30 פגישות בלבד, ועוסקת רק בכאן ועכשיו של המטופל – משמע בבעיות איתן הוא מתמודד בהווה.

בין הגישות השונות הנכללות תחת המטרייה של פסיכותרפיה ממוקדת יש לציין פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), פסיכותרפיה בינאישית (IPT), פסיכותרפיה ממוקדת גוף, פסיכותרפיה ממוקדת טראומה ופסיכותרפיה דינמית קצרת-מועד. באמצעותן ניתן לטפל במגוון בעיות נפשיות ורגשיות, ובפרט בחרדה ובדיכאון – אך בהחלט לא רק. בתחילת התהליך מוגדרות מטרות אותן התהליך יחתור להשיג, ובדרך כלל התוצאות שלו ניכרות בשטח.

טיפול ממוקד מחייב מהמטופל שיתוף פעולה אקטיבי ומלא בדיוק בגלל שהוא מוגבל בזמן ולא נמשך על פני שנים. בנוסף לכך, בחלק מהמקרים הוא גם צריך לתרגל וליישם בבית את הכלים שרכש במהלך פגישות הטיפול. הגישה האינטנסיבית לטיפול מצריכה מהמטופל יכולת להתמודד עם חוויות רגשיות מורכבות ומאתגרות, ולכן לא מתאימה לכל המטופלים.

12 בעיות, הפרעות וקשיים בהם ניתן לטפל בעזרת טיפול ממוקד

בעזרת פסיכותרפיה ממוקדת ניתן לטפל בין היתר גם בבעיות, בהפרעות ובקשיים הבאים:

1. פוביות
2. חרדה והפרעות חרדה, כמו הפרעת OCD וחרדה חברתית
3. הפרעות מצב-רוח והפרעות דיכאון, כמו דיכאון קליני ודיכאון עונתי
4. התמכרויות
5. הפרעות אכילה, כמו אנורקסיה נרבוזה ובולימיה נרבוזה
6. משברים אישיים, כמו פיטורין מעבודה, ומשברים משפחתיים, כמו משבר גירושין
7. אובדן של אדם קרוב והתמודדות עם אבל ושכול
8. בעיות בוויסות רגשי
9. קשיים חברתיים
10. הפרעת אישיות גבולית (BPD)
11. הפרעת דחק פוסט-טראומטית
12. טראומות והתמודדות עם מצבי-קיצון

פסיכותרפיה דינמית ממוקדת

בעוד פסיכותרפיה דינמית היא לרוב תהליך טיפולי ארוך-טווח, שאינו מוגבל בזמן, קיימת גם גרסא מקוצרת וממוקדת יותר של טיפול זה – שכן מוגבלת בזמן, ולרוב מדובר בתהליך הכולל לא יותר מ-30 פגישות. בגלל שהתהליך אינטנסיבי ומהיר, הוא מצריך מהמטופל רמה גבוהה מאוד של מעורבות, אקטיביות ושיתוף פעולה, שלא תמיד נדרשים מהמטופל במסגרת פסיכותרפיה דינמית רגילה.

הבדל נוסף הוא נושא ההתמקדות. פסיכותרפיה דינמית לא מתמקדת בבעיה אחת ספציפית, אלא עוסקת במגוון סוגיות רגשיות. לעומתה, פסיכותרפיה דינמית ממוקדת עוסקת במוקד טיפולי ספציפי, אותו מגדירים במפורש בתחילת התהליך, והטיפול במוקד זה מתבצע הלכה למעשה על חשבון קשיים אפשריים אחרים איתם עשוי להתמודד המטופל.

פסיכותרפיה ממוקדת טראומה

תרפיה הניתנת במטרה לסייע באופן מהיר ויעיל למטופלים המתמודדים עם דחק, חרדה, אסון וטראומה נפשית וגם בבני משפחותיהם. טראומות אלו יכולות להיות אובדן של אדם קרוב, תאונת דרכים, מלחמה, התעללות ופגיעה מינית, פיגועי טרור – ועוד. לאירועים טראומטיים אלו עלולות להיות השלכות משמעותיות בטווח הקצר והארוך, כמו למשל על התחום הרגשי, החברתי, הפיזיולוגי, התעסוקתי והכלכלי.

פסיכותרפיה ממוקדת טראומה עוזרת למטופלים להתמודד טוב יותר עם התגובה הרגשית שהטראומה מעוררת בהם. פעמים רבות מדובר בתגובה קשה מנשוא, והמטופלים אינם מסוגלים להתמודד עם החוויה לבדם ולעבד אותה כראוי. טראומה עשויה לפגוע באופן מהותי בתפקוד, וכשמדובר בילדים ובבני נוער, טראומה יכולה לפגוע גם בהתפתחות התקינה שלהם.

פסיכותרפיה ממוקדת גוף

פסיכותרפיה גופנית מתמקדת באינטראקציה המתמדת שמתרחשת בין הגוף לנפש. במפגשי הטיפול משתמשים בטכניקות של מגע, נשימה ותנועה, במטרה לטפל במגוון רחב של סוגיות רגשיות וגופניות. באמצעות גישה זאת המטופלים יכולים להביע את עצמם בדרכים חלופיות, ולא באמצעות מילים, ולחשוף רגשות ותכנים מהתת-מודע שלהם.

פסיכותרפיה ממוקדת גוף גורסת שמצוקות רגשיות, טראומת וקונפליקטים בלתי-פתורים עשויים לבוא לידי ביטוי באמצעות תחושות גופניות שונות, להשפיע על מצב-הרוח וגם על התפקוד במגוון תחומים בחיים. באמצעות הטכניקות של גישה זאת ניתן לבוא במגע עם אותם תכנים רגשיים, להביע אותם ולהשיג איזון רגשי משופר. פסיכותרפיה ממוקדת גוף משפרת את תחושת המסוגלות של המטופל ועוזרת לו להתמודד עם הקשיים איתם הוא מתמודד.

פסיכותרפיה ממוקדת תמונה

פסיכותרפיה ממוקדת קוגניטיבית התנהגותית (CBT)

פסיכותרפיה ממוקדת CBT היא אחת מהגישות הטיפוליות הפופולאריות ביותר כיום, והיא יעילה מאוד בהתמודדות עם בעיות המתרחשות בהווה. התהליך כולל בין 8 ל-16 מפגשים, ובתחילתו מוגדר מוקד טיפולי ברור בו מתמקדים במרוצת התהליך. באמצעות פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית ניתן להתמודד עם חרדה, דיכאון, פוביות, הפרעות אכילה, התמכרויות, משברים אישיים ומשפחתיים – ועוד.

גישה זאת עוסקת בדפוסי החשיבה וההתנהגות של המטופל. היא גורסת שהוא פיתח עם השנים דפוסי חשיבה שליליים ומעוותים, שאינם מייצגים נאמנה את המציאות. דפוסים אלו גרמו להתפתחותם של דפוסי התנהגות שמזיקים למטופל ומפריעים לו לחיות חיים מאוזנים. לאחר זיהוי דפוסים אלו, הפסיכותרפיסט יסייע למטופל לערער עליהם ולהחליף אותם בדפוסים פרודוקטיביים ובריאים עבורו, ויעזור לו לתרגל, להטמיע וליישם אותם בחייו.

פסיכותרפיה ממוקדת בינאישית (IPT)

פסיכותרפיה ממוקדת ומוגבלת בזמן, שהרעיון המרכזי העומד בבסיסה הוא שבעיות רגשיות נובעות מבעיות חברתיות. אלו יכולות להיות בין היתר גם אובדן של אדם קרוב והתמודדות עם אבל ושכול, קונפליקטים ועימותים עם אנשים קרובים, התרחשותם של שינויים משמעותיים בחיים ובאורח החיים כמו פיטורין וגירושין או קשיים וליקויים במיומנויות התקשורת הבינאישית.

תהליך של טיפול ממוקד בגישת פסיכותרפיה בינאישית כולל לרוב בין 12 ל-20 פגישות, הנפרסות על פני מספר מצומצם של חודשים. במסגרתו מזוהה המקור החברתי-תקשורתי לסוגיה הרגשית. לאחר מכן הפסיכותרפיסטית מציעה אסטרטגיות ודרכים לפתרון הבעיה החברתית, והמטופל עובד על תרגולן ויישומן בפועל במהלך הפגישות, כך שיוכל להטמיע אותן בשגרה שלו במהלך הטיפול ובסיומו.

גישות שונות של פסיכותרפיה ממוקדת שינוי

פסיכותרפיה ממוקדת קצרת מועד מהווה דרך מצוינת לטפל בבעיות רגשיות ואחרות שמתרחשות ממש עכשיו, ומפריעות למטופלים לקיים חיים תקינים ומאוזנים. מדובר בתהליכי טיפול קצרים יחסית, ומוגבלים בזמן, שלרוב מתמקדים בבעיה ספציפית אחת ויחידה. זאת לעומת תהליכים ארוכים יותר, שיכולים להימשך גם שנים, שמטפלים במגוון רחב של בעיות מעמיקות ומתמקדים יותר בעבר.

ישנן מספר גישות של טיפול ממוקד בעלות מאפיינים דומים, אך כל אחת משתמשת בטכניקות טיפוליות שונות ומתאימה לטיפולים בסוגיות ובמשברים שונים. גם משך התהליך עשוי להשתנות מגישה לגישה. יש להתאים את סוג הפסיכותרפיה לסוג הבעיה שאיתה מתמודד המטופל, בשביל למקסם את סיכויי הצלחתו של התהליך, ולשם כך יש לבחור כמובן בפסיכותרפיסטים המתמחים בגישה הטיפולית הרצויה.