פסיכותרפיה גופנית

המדריך האובייקטיבי בנושא טיפול גוף-נפש כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה גופנית איור

מה זו פסיכותרפיה גופנית?

פסיכותרפיה גופנית מבוססת על ההנחה הנפוצה למדי שקיים קשר הדוק בין הנפש לגוף, ושמתקיימים ביניהם יחסי גומלין, משמע כל צד משפיע על השני. לפיכך, הגוף והנפש מהווים יחידה מתפקדת אחת. גישה זאת טוענת גם שאנשים חווים את העולם ואת החיים לא רק באמצעות החוויה הפנימית, המורכבת ממחשבות ומרגשות, אלא גם באמצעות תחושות גופם. בנוסף, פסיכותרפיה גופנית גורסת שיש להתייחס גם לגוף בעת שמעניקים טיפול לסוגיות רגשיות.

פסיכותרפיסט גופני או פסיכותרפיסטית גופנית עושים שימוש הן בתרפיה בדיבור ובטכניקות טיפוליות נפוצות, והן בטכניקות גופניות הכוללות תנועה, מגע, עיסוי, נשימה ומשחק תפקידים. ניתן ליישם את טכניקות ועקרונות הפסיכותרפיה הגופנית הן במסגרת פרטנית והן במסגרת קבוצתית. באמצעותה ניתן לטפל בחרדה, התמכרויות, טראומות רגשיות, אובדן של אדם קרוב, כאבים גופניים – ועוד.

מטופלים שמתחילים תהליך טיפולי מסוג טיפול גוף-נפש לא צריכים להיות בעלי יכולת גופנית או תנועתית יוצאת-דופן, בדיוק כמו שאין צורך להיות בעל יכולת אמנותית כשניגשים לקבל תרפיה באומנות. הם כן צריכים להיות פתוחים ליישום טכניקות גופניות במרוצת התהליך, שעשויות לכלול בחלק מהמקרים גם מגע ועיסוי – אך לא תמיד. פסיכותרפיה גופנית עוזרת למטופלים לשפר את המודעות העצמית ואת הרווחה הרגשית ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים, ומעניקה להם כלים להתמודדות יעילה ובריאה עם קשיים ומשברים.

במה ניתן לטפל באמצעות טיפול גוף-נפש?

באמצעות פסיכותרפיה גופנית ניתן לטפל בסוגיות רגשיות וגם בתסמינים וכאבים גופניים. בין הסוגיות שבהן אפשר לטפל באמצעות טיפול גוף-נפש, נמצאות גם הסוגיות הבאות:

• טראומה והתמודדות עם אירועים טראומטיים
• התעללות פיזית ומינית
• אובדן של אדם קרוב
• סטרס, חרדה והפרעות חרדה
• דיכאון והפרעות מצב-רוח
• התמכרות לחומרים ולפעילויות, כמו סמים, אלכוהול, עבודה וסיגריות
• כאבים גופניים כרוניים
• חולשה ועייפות
• נדודי-שינה
• תסמינים פסיכוסומטיים
• משברים בזוגיות

פסיכותרפיה גופנית – 4 טכניקות ייחודיות

פסיכותרפיה בגישה גופנית משתמשת במספר טכניקות ייחודיות בנוסף לטכניקות הנפוצות בגישות פסיכותרפיות אחרות. להלן כמה מהטכניקות הגופניות שמייחדות טיפולי גוף-נפש:

1. נשימה נכונה – אנשים שסובלים מבעיות נפשיות פעמים רבות נושמים בצורה שטחית ובלתי-מספקת. הם עשויים אף להפסיק נקודתית לנשום בשביל לחסום רגשות. תרגול טכניקות נשימה נכונה עוזר להם להתחבר מחדש לנשימה ולהתמקד בה, וזאת במטרה להשיג איזון ורגיעה.

2. מיינדפולנס – פסיכותרפיה גופנית עוסקת בעיקר בהווה ובמה שמתרחש בכאן ועכשיו הן בגוף, הן בנפש והן בסביבה. במהלך הטיפול, המטפל עשוי להשתמש בטכניקות של מיינדפולנס, במטרה לעזור למטופל להתחבר לעצמו, לתחושותיו ולרגשותיו ולהשיג מידה מוגברת של שלווה ורגיעה.

3. עיסוי ומגע – באמצעות מגע, הפסיכותרפיסט יכול להקל על מתחים המורגשים בגוף, ואשר יש להם מקור רגשי. הוא יכול לשפר את תחושת הרווחה והרגיעה. הוא יכול לעשות זאת למשל דרך מגע קל בכתף או באמצעות עיסוי.

4. חיבור לגוף – הפסיכותרפיסטית יכולה להדריך את המטופל כיצד להתחבר לגופו במטרה להתחבר גם לעולם הרגשי-נפשי שלו ולשפר את המודעות העצמית והרגשית שלו. באופן זה יכול המטופל להבין טוב יותר את חווייתו ואת רגשותיו, לעבד תכנים רגשיים ולשפר את הרווחה האישית.

מה עושים במסגרת מפגשים עם פסיכותרפיסט גופני או פסיכותרפיסטית גופנית?

המפגש הראשון במסגרת תהליך טיפולי של פסיכותרפיה גופנית יכלול שיחה בין הפסיכותרפיסט למטופל, כנהוג באופן כללי בעולמות הטיפול. המטרה היא לזהות בעיות אפשריות ולאסוף מידע חשוב לגביהן, ובפרט בכל הקשור למערכות יחסים, חוויות טראומטיות והפרעות רגשיות. הפסיכותרפיסט גם ינסה לקרוא את גופו של המטופל, במטרה לזהות מסרים חשובים שהגוף מעביר. לאחר מכן יוגדרו מטרות לתהליך הטיפול.

בשאר מפגשי הטיפול, הפסיכותרפיסט ישתמש בטכניקות שמטרתן להעלות את מודעות המטופל הן לנפש והן לגוף. הטכניקות נבחרות בהתאמה אישית מלאה למטופל, לצרכיו ולהעדפותיו, ובהתבסס על סוגיות רגשיות קיימות והמצב הגופני של המטופל. תהליך הטיפול כולו יסייע למטופל להביע את עצמו, לרבות הבעת תכנים בלתי-מודעים ורגשות מודחקים. טיפול גוף-נפש יסייע לו גם להעלות את המודעות העצמית, לשפר את תחושת המסוגלות האישית, לפתור כאבים ותחושות גופניות מעיקות ולהשיג איזון פנימי, ויעניק לו כלים להתמודדות עם שלל קשיים.

פסיכותרפיה גופנית תמונה

האם טיפולי גוף-נפש בהכרח מתאימים לכולם?

ישנם אנשים שנרתעים מטיפולים הכוללים תנועה או מגע. יש לדעת שפסיכותרפיה גופנית לא חייבת להתבצע באמצעות מגע, וישנן טכניקות רבות אחרות בהן ניתן להשתמש, לרבות מיינדפולנס, נשימה נכונה, התמקדות ביציבה וטכניקות של חיבור לגוף. האנשים שמתאימים לטיפול הם אנשים שמעוניינים להביע את עצמם גם באופן גופני, ולשלב טכניקות גופניות במרוצת הטיפול הרגשי.

פסיכותרפיה גופנית מתאימה מאוד גם לאנשים שמתקשים להביע את עצמם באופן מדויק באמצעות מילים, ובפרט כשמדובר בסוגיות אישיות מורכבות. מטופלים בטיפולי גוף-נפש לא צריכים להיות בעלי יכולת גופנית או תנועתית יוצאת-דופן, אלא רק להיות בעלי הרצון והמסוגלות ליישם טכניקות גופניות במהלך הפגישות.

לימודי פסיכותרפיה גופנית בישראל

פסיכותרפיה גופנית היא התמחות שיש ללמוד באופן ספציפי. פסיכותרפיסט גופני או פסיכותרפיסטית גופנית הם אנשי מקצוע מעולמות הטיפול, כמו גם פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים רגשיים ומרפאים בעיסוק, שהשלימו בהצלחה לימודי פסיכותרפיה גופנית. הם יודעים ליישם הן טכניקות רגשיות מסורתיות של תרפיה בדיבור והן טכניקות גופניות.

אם אתם חושבים שתהליך טיפולי מסוג זה מתאים לכם, חפשו אנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים, כמו פסיכותרפיסטים מומלצים שעברו הכשרה רשמית בטיפול גוף-נפש.

פסיכותרפיה גופנית – מטפלים מומלצים

פסיכותרפיה בגישה גופנית אומרת שהגוף והנפש אחד הם. היא אומרת גם שבעיות נפשיות מוצאות ביטוי בגוף, ובעיות גופניות מוצאות ביטוי נפשי, ושטראומות מהעבר עשויות להשפיע על הגוף הן באופן רגשי והן באופן גופני. התהליך הטיפולי כולל יישום טכניקות פסיכותרפיות מסורתיות של תרפיה בדיבור, וטכניקות גופניות של טיפול גוף-נפש, כמו מיינדפולנס, תנועה, עיסוי, מגע, נשימה נכונה, מדיטציה – ועוד.

באמצעות פסיכותרפיה גופנית ניתן להתגבר על מצוקות ובעיות רגשיות שונות. בנוסף, ניתן לשפר גם את המודעות העצמית ואת המודעות לתחושות, רגשות ומחשבות, ולחשוף תכנים מהתת-מודע, שיבואו לידי ביטוי במרוצת התהליך באופן גופני. בנוסף לסוגיות רגשיות, פעמים רבות ניתן לפתור באמצעות גישה טיפולית זאת גם תסמינים גופניים וכאבים גופניים כרוניים, כמו עייפות וכאבי ראש.