פסיכותרפיה למתבגרים

המדריך האובייקטיבי בנושא פסיכותרפיה לבני נוער כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה למתבגרים איור

כיצד פסיכותרפיה מסייעת לבני נוער להתמודד עם קשיים רגשיים?

בני נוער מתפתחים ומתמודדים עם שינויים בחברה, בבית, בגוף ובנפש. שינויים אלו עלולים לעורר סוגיות ובעיות רגשיות – ופעמים רבות הם אכן מעוררים אותן. פסיכותרפיה למתבגרים מתבססת בראש ובראשונה על שיחות פתוחות וכנות בין פסיכותרפיסטית למטופל, ועל הקשר האישי הנבנה ביניהם, ואשר מושתת בעצמו על אמון. במפגשים אלו יכולים בני נוער להביע את עצמם באופן חופשי, מבלי צורך להתגונן ומבלי להתמודד עם שיפוטיות וביקורתיות.

טיפולי פסיכותרפיה למתבגרים עשויים להתבצע באמצעות מספר גישות שונות, כמו פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית, פסיכותרפיה דינמית, פסיכותרפיה בתנועה ותרפיה באומנות. לכל גישה המאפיינים הייחודיים שלה, ובאופן כללי ניתן לומר שהטיפול הטוב ביותר הוא זה שמתאים למטופל שלו הוא ניתן.

באמצעות גישות אלו יכולים בני נוער לשפר מודעות עצמית ודימוי עצמי, להעלות תכנים מהתת-מודע, להבין מה מניע אותם, ללמוד על רגשותיהם, לרכוש דפוסי חשיבה והתנהגות טובים ולהתמודד עם קשיים רגשיים מסוגים שונים.

באילו מקרים כדאי להציע פסיכותרפיה למתבגרים?

מתבגרים מתמודדים עם קשיים רגשיים, גופניים וחברתיים שונים. המקרים הבאים לרוב מצביעים על קיומה של סוגיה שכדאי לבדוק:

• קשיים חברתיים
• שינויים תכופים וקיצוניים במצב-הרוח
• דכדוך עמוק
• הפרעות נפשיות, כמו הפרעות דיכאון, הפרעות אכילה והפרעות חרדה
• גילויי אלימות פיסית ו/או מילולית
• התפרצויות בכי או זעם
• בעיות חברתיות וירידה חדה בציונים בבית הספר
• נטייה להתבודד ולהסתגר בתוך הבית או החדר
• התמכרויות כמו התמכרות למסכים, התמכרות למשחקי מחשב והתמכרות לסיגריות
• דימוי עצמי נמוך ודימוי גוף שלילי
• שינויים חדים במשקל

בני נוער לא תמיד ממהרים לשתף אחרים כשהם מתמודדים עם בעיה מסוימת, ובפרט לא את ההורים. לכן חשוב לשים לב אליהם, למצוא דרכים לשוחח איתם בכנות ובפתיחות במידה ומזהים בעיה מהותית, ולהציע להם אפשרות של פסיכותרפיה במידה ולא נפתרת הבעיה.

4 גישות מרכזיות של פסיכותרפיה לבני נוער בגיל ההתבגרות

ישנן מספר גישות בכל הקשור לפסיכותרפיה לבני נוער בגיל ההתבגרות, ולפיכך מספר סוגים שונים של טיפול. אלו הם הגישות והסוגים העיקריים:

1. פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית – טיפול שמאתר דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים בקרב המתבגר, עוזר לו לאתגר אותם, לערער עליהם, להיפטר מהם – ולהחליף אותם בדפוסים חדשים.

2. פסיכותרפיה דינמית – טיפול עמוק, ארוך ומעמיק, שמשתמש בכלים מהתיאוריה הפסיכואנליטית, במטרה לרדת לנבכי נפשו של המתבגר, להעלות קונפליקטים שמצויים בתת-מודע שלו, להבין עם מה הוא מתמודד ומה הסיבה לכך, וכך לפתור סוגיות רגשיות שנובעות מאותם הקונפליקטים החבויים.

3. פסיכותרפיה בתנועה / פסיכותרפיה במחול – באמצעות תנועה ומחול יכולים בני נוער להביע רגשות כמוסים באופן שאיננו מילולי ולהביע קונפליקטים בלתי-מודעים. טיפול זה עובד על שינוי הרגלי התנועה במטרה לחולל שינוי רגשי-נפשי, וזאת מתוך אמונה בקשר הבלתי-נפרד הקיים בין הגוף לנפש.

4. תרפיה באומנות – תרפיה באמצעות כלים אומנותיים שונים, הלקוחים מעולם האומנות החזותית, כמו רישום, איור, פיסול וצילום. דרכם יכולים מתבגרים להביע את עצמם ללא מילים, לשפר מודעות עצמית, להעלות ביטחון עצמי ולרכוש כלים לרגיעה ולהתמודדות עם קשיים רגשיים.

פסיכותרפיה למתבגרים תמונה

בחירת פסיכותרפיסט או פסיכותרפיסטית למתבגרים – המלצות חשובות

פסיכותרפיסטים הם אנשי מקצוע שעברו הכשרה ייעודית בפסיכותרפיה. אלו יכולים להיות עובדים סוציאליים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכולוגים קליניים, פסיכולוגיים חינוכיים, פסיכיאטרים, מטפלים רגשיים ואנשי מקצוע נוספים. מרבית הפסיכותרפיסטים מתמחים בגישה טיפולית מסוימת, כמו פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית או לחילופין תרפיה באומנות, והינם בעלי התמחות גם בעבודה עם קבוצה מסוימת באוכלוסייה – כמו בני נוער.

כשמדובר בטיפולי פסיכותרפיה למתבגרים, חשוב כמובן לבחור בפסיכותרפיסט או בפסיכותרפיסטית למתבגרים, וזאת על מנת לדייק את הטיפול ולשפר את סיכויי ההצלחה שלו.

מה עוד פסיכותרפיה יכולה להעניק למתבגרים שלכם?

לא תמיד מרגישים בני הנוער שיש להם עם מי לשתף או איך לשתף את הקשיים איתם הם מתמודדים בתקופת גיל ההתבגרות. פסיכותרפיה למתבגרים מעניקה להם מרחב בטוח, שליו ואוהב להביע אותם. הקשיים הללו יכולים להיות מגוונים מאוד. פעמים רבות מדובר בהפרעות נפשיות, בבעיות בבית הספר, בבעיות חברתיות, בסוגיות של דימוי עצמי וביטחון עצמי – ועוד.

פסיכותרפיה למתבגרים כוללת מספר גישות טיפוליות שונות, וכל גישה עושה שימוש בכלים שונים. חלקן מילוליות יותר וחלקן כמעט ואינן מילוליות כלל. חלק מהגישות קצרות וממוקדות וחלקן ארוכות יותר. על מנת לקבל טיפול מדויק ויעיל, ולסייע למתבגרים להתפתח היטב, לשפר דימוי עצמי, להתמודד עם קשיים וליהנות מרווחה רגשית, כדאי לבחור בפסיכותרפיסטים שעובדים ספציפית עם בני נוער ויודעים כיצד לגשת אליהם.