פסיכותרפיה בתנועה

המדריך האובייקטיבי בנושא טיפול בתנועה כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה בתנועה איור

האם טיפול בתנועה מתאים רק לאנשים בעלי רקע בתחום התנועתי?

פסיכותרפיה בתנועה מאמינה שהנפש והגוף משולבים האחד בשני ומשפיעים באופן הדדי אחד על השני, ושלמעשה מדובר במערכת אחת, בה תנועה מסוימת של הגוף יכולה להשפיע גם על הנפש. היא מאמינה גם שתנועת הגוף משקפת את אישיות המטופל, ושביכולתה לבטא תכנים המצויים בתת-מודע שלו. גם הקשר בין הפסיכותרפיסט למטופל הוא לרוב בלתי-מילולי ומתבסס על תנועה במקום על מילים.

באמצעות תנועה אפשר לקדם את התפקוד הקוגנטיבי, הגופני והרגשי של המטופל. פסיכותרפיה בתנועה כתהליך טיפולי יכולה לטפל בבעיות רגשיות שונות, כמו חרדה ודיכאון, ויכולה לטפל גם בבעיות גופניות שונות, כמו כאב כרוני ודלקת מפרקים. היא יכולה לקדם את הדימוי העצמי של אנשים בעלי דימוי גוף שלילי, ולאפשר להם להתחבר לגופם ולחוש שלמים איתו.

טיפול בתנועה מתאים לאנשים שאוהבים לבטא את עצמם באופן גופני או שהיו רוצים להתחיל לעשות זאת בנוחות. אין צורך בהכשרה, ידע או ניסיון בתנועה מכל סוג, לרבות בריקוד, ומסגרת הטיפול הזו מתאימה גם לאנשים בלי שום קשר לתחום התנועתי. היא מתאימה במיוחד גם לאנשים המתקשים להביע את עצמם באופן חד ומדויק באמצעות מילים.

באילו סוגיות נפשיות וגופניות ניתן לטפל באמצעות פסיכותרפיה בתנועה?

פסיכותרפיה בתנועה היא תהליך טיפולי שמתאים לטיפול במספר סוגיות נפשיות וסוגיות גופניות, כולל הסוגיות הבאות:

• דיכאון
• חרדה והפרעות חרדה
• הפרעת דחק פוסט-טראומטית
• הפרעות אכילה
• דימוי עצמי נמוך ודימוי גוף שלילי
• הפרעת קשב וריכוז (ADHD)
• התמודדות עם טראומות והתעללות פיזית ומינית
• החלמה מפציעות ותאונות
• דלקת מפרקים
• כאבים כרוניים
• קשישים הסובלים מדמנציה

מי מתאים לטיפול פסיכותרפיה בתנועה?

ישנן מספר קבוצות באוכלוסייה שפסיכותרפיה בתנועה מתאימה להן במיוחד, לרבות הקבוצות הבאות:

 אנשים שמתקשים להביע את עצמם במילים, ובפרט כשמדובר בהבעת סוגיות אישיות ועמוקות

 אנשים שמעוניינים להתנסות בטכניקות טיפול שונות, ופתוחים להתנסות בטכניקות תנועתיות

 אנשים שאוהבים להביע את עצמם בצורה גופנית ובאמצעות תנועה וריקוד, או שהיו רוצים לרכוש את היכולת לעשות זאת בנוחות ובביטחון

 ילדים, שבאופן כללי יכולת ההבעה ואוצר המילים שלהם עדיין חסרים, ובפרט ילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) וילדים עם צרכים מיוחדים

 מתבגרים שלא מעוניינים להביע את קשייהם במילים, אך כן יכול להיות שיסכימו להשתתף בפסיכותרפיה המבוססת על תנועה

 אנשים שנמצאים בשיקום לאחר שעברו תאונת דרכים, תאונת עבודה או פגיעה פיסית מגבילה או לחילופין אנשים בעלי נכות פיזית זמנית או כרונית

 קשישים שמעוניינים לשפר את הרווחה הרגשית ואת היכולת הגופנית, לרבות את הקואורדינציה

טיפול בתנועה – 4 טכניקות מרכזיות

פסיכותרפיסט או פסיכותרפיסטית בתנועה עושים שימוש במספר טכניקות ייחודיות לגישה זאת במטרה לקדם את הטיפול ולהשיג את מטרותיו. הטכניקות הבאות הן כמה מהמרכזיות של טיפול בתנועה:

1. קשיבות – התמקדות בגוף, ובפרט בתחושותיו ובנשימה, ומעקב אחריהן

2. שיקוף – הפסיכותרפיסט משקף בתנועתו תנועות שמבצע המטופל או אלמנט מסוים בתנועתו. באופן זה, הפסיכותרפיסט מתחבר למטופל ולחווייתו, והמטופל רוכש פרספקטיבה חדשה אודות רגשותיו ותנועתו. באופן זה נוצר שיח בלתי-מילולי בין הפסיכותרפיסט למטופל, שמקדם את תהליך הטיפול.

3. אלתור – המטופל מקבל הנחיה מהפסיכותרפיסט לאלתר תנועות שונות וספציפיות במטרה ליצור ביניהם דיאלוג המבוסס על תנועה בלבד. כך יכול המטופל להתחבר לגופו ולגלות יצירתיות.

4. הגזמה – הפסיכותרפיסט נע באופן דומה לתנועת המטופל, תוך שהוא מגדיל את טווח ועוצמת התנועה. המטופל בתורו ממשיך להגדיל את התנועה.

פסיכותרפיה בתנועה תמונה

6 מצבים בהם פסיכותרפיה בתנועה מועילה במיוחד

לפסיכותרפיה בתנועה יש מספר יתרונות חשובים ומספר מצבים שבהם היא מועילה במיוחד. כך באה לידי ביטוי התועלת שלה באופן הברור ביותר:

1. טיפול בתנועה יעיל מאוד בכל הקשור לשיפור דימוי הגוף והדימוי העצמי של המטופלים, כך שיוכלו להרגיש בנוח עם גופם ויקבלו אותו, וירגיש בנוח גם להביע את עצמם באופן גופני

2. שיפור החיבור לגוף יעיל מאוד כשמדובר בהפרעות אכילה, כי הוא משפר את היכולת לזהות ולפענח באופן מדויק את האיתותים שהגוף שולח, וכך ניתן להצליח להבחין בין רעב אמיתי לרעב רגשי

3. פסיכותרפיה בתנועה יעילה גם במצבים שבהם אנשים לא יכולים להביע את עצמם במילים בגלל בעיות קוגניטיבית או בגלל שהם ילדים והיכולות המילוליות שלהם עדיין חסרות

4. יעילה גם במצבים שבהם אנשים לא רוצים או לא מסוגלים מבחינה רגשית להביע את עצמם במילים, בגלל שהם עברו חוויה קשה, טראומטית ומורכבת בעבר או בהווה

5. מקדמת את תחושת הרוגע של המטופלים באמצעות שיטות גופניות שתומכות בגוף ומייצבות אותו

6. טיפול בתנועה מעניק כלים להתמודדות עם רגשות ובעיות רגשיות, וכלים לזיהוי של אותות מצוקה גופניות, בהם ניתן להשתמש גם לאחר שתהליך הטיפול מסתיים. כלים אלו מתבססים על תנועה ועל הבנת העדפות התנועה של המטופל

לימודי טיפול בתנועה בישראל

בשביל להיות פסיכותרפיסט או פסיכותרפיסטית בתנועה, לרוב יש להשלים תואר ראשון ותואר שני בתחום הטיפולי, ולרכוש ניסיון מעשי בטיפול. לאחר מכן ניתן להתקבל למוסדות לימוד המציעים לימודי טיפול בתנועה בישראל. בדרך כלל הניגשים ללמוד במסלולים הללו הם עובדים סוציאליים, מטפלים רגשיים, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק – ואנשי מקצוע נוספים.

אם אתם חושבים שטיפול בתנועה היא מה שאתם מחפשים, ושהייתם רוצים להתנסות בטכניקות טיפול יוצאות-דופן, חפשו פסיכותרפיסטים מומלצים שמתמחים בפסיכותרפיה בתנועה.

כיצד פסיכותרפיה בתנועה יכולה לעזור גם לכם?

פסיכותרפיה בתנועה יוצאת מנקודת הנחה שהגוף והנפש מהווים יחידה אחת, ושבאמצעות הגוף ניתן לתת ביטוי למצוקות רגשיות ולהציף תכנים מהתת-מודע של המטופלים. היא עוזרת למטופלים לשפר את המודעות העצמית שלהם, ובפרט את המודעות לגוף ולתחושותיו. היא עוזרת להם להתחבר לגוף, לקבל אותו ולזהות איתותים שהוא שולח – שעשויים להוות ביטוי לסוגיה רגשית, והיא עוזרת גם לשיפור דימוי הגוף.

גישה טיפולית זאת מתאימה מאוד לאנשים שמתקשים או שלא רוצים להביע את עצמם במילים, וכן היו עושים זאת באמצעים עקיפים – כמו באמצעות תנועה. ניתן להתגבר באמצעותה על סוגיות רגשיות וגם על תסמינים גופניים. תהליך האבחון והטיפול, כולל התקשורת בין המטפל למטופל, מתבסס בעיקר על טכניקות של תנועה, כמו אלתור, שיקוף והגזמה.