פסיכותרפיה יונגיאנית

המדריך האובייקטיבי בנושא טיפול בגישה יונגיאנית כולל את כל המידע החשוב שיאפשר לך לקבל את ההחלטה המדויקת ביותר עבורך. בהצלחה!

פסיכותרפיה יונגיאנית איור

מהי פסיכותרפיה יונגיאנית?

פסיכותרפיה באופן כללי היא סוג של טיפול המיועד ליצור תהליך של עיבוד הסוגיות והמצוקות הרגשיות שאיתן מתמודד המטופל. ישנן גישות שונות לסוג זה של טיפול מלבד שיחה, וחלקן מערבות אלמנטים נוספים (כגון תנועה, אומנות, ספרות) במטרה לסייע למטופל להבין את רגשותיו ואת בעיותיו ולהביא להטבה ולריפוי.

ישנם סוגים שונים של פסיכותרפיה, הנובעים מתיאוריות מגוונות ומציעים שיטות טיפול הנשענות על הגישות הללו. אחד מהסוגים המוכרים והחשובים של תחום הפסיכותרפיה בעולם וגם בישראל הוא פסיכותרפיה בגישה יונגיאנית.

פסיכותרפיה בגישה יונגיאנית

קרל גוסטב יונג היה תלמידו של זיגמונד פרויד בתחילת המאה העשרים, והיה חלק מהתפיסה הידועה בשם פסיכואנליזה ומתומכיה הגדולים. עם השנים החל לפתח גישה משלו שחלקה על תפיסות ואמונות של פרויד, ובהמשך נפרדו דרכיהם ויונג שכלל את תפיסתו הטיפולית הקרויה על שמו – פסיכותרפיה יונגיאנית.

בין שתי הגישות יש הרבה מהמשותף, ובראשן האמונה שהאדם מדחיק לתת המודע שלו חוויות ואירועים קשים מתוך ניסיון של הנפש ליצור מנגנוני הגנה ומרחק.

פרויד התמקד באירועים בילדות כמשפיעים על חיי האדם, בעוד יונג ראה בנפש האדם לא רק את העבר והאירועים האישיים שקרו בחייו, אלא גם את התחום הרחב של האמונות התרבותיות, הרוח, הפן הדתי, השילוב של זכרי ונקבי בנפש האדם ודימויים המהווים לעיתים ניגודים ודחפים ויוצרים מערבולת בתוככי הנפש.

טיפול יונגיאני – גישתו של יונג בהרחבה

גישתו של יונג, אשר מציבה במרכזה את התפתחות האני ואת תהליך האינדיבידואציה, מרחיבה את התשתית של פרויד וגורסת שהאדם נולד עם מטען של אמונות, תבניות מולדות ודימויים הקשורים לתרבות האנושית.

לפי תפיסתו, האדם נולד לתוך חברה ומשפחה שלהן ייצוגים וסמלים הנטועים עמוק בתרבות העתיקה, והאדם עם היוולדו נחשף לשכבה זו וסופג אותה לתוך "הלא מודע הקולקטיבי". במהלך חייו עובר האדם תהליך של אינדיבידואציה, כלומר חיזוק האני, התבגרות ובניית ישות עצמאית הנפרדת מזו של ההורים.

תהליך ההשתחררות הזה מערב את כלל האנשים, האמונות והסמלים הארכיטיפיים המצויים בנפשו פנימה וממשיך את מסע הנפש שלו. האדם מתחיל להכיר את חלקי אישיותו, התסביכים שלו, האמונות שלו, המיניות שלו ועוד.

פסיכותרפיה יונגיאנית מייחסת חשיבות רבה לתהליך האינדיבידואציה הנמשך לאורך כל חייו של האדם ולשלב בו נמצא המטופל בתהליך זה, לגילו ולתרבות בה גדל. המטרה של הטיפול היונגיאני בבעיות רגשיות, בטראומות, במצוקות ובהפרעות נפשיות היא להגיע להשגת התפתחות אישית, שיפור המודעות והדימוי העצמי והענקת כלים להתמודדות עם משברי החיים והקשיים.

פסיכותרפיה יונגיאנית תמונה

שיטת הטיפול בפסיכותרפיה היונגיאנית

לפי תפיסתו של יונג, הלא מודע הקולקטיבי כולל תבניות המשותפות לאנושות כולה שהוא כינה אותן ארכיטיפים. הארכיטיפים מצויים בתרבות האנושית בצורת מיתוסים, דימויים, תפיסות דתיות, חלומות, אגדות, סמלים ומתגלמים גם באומנות, בספרות ועוד.

האדם מתחבר לאותם גילויי תרבות אנושית דרך נפשו ובמהלך ההתפתחות האינדיבידואלית בעת אינטראקציה עם אחרים. התהליך הטיפולי בשיטת הפסיכותרפיה היונגיאנית מכוון לשיפור היחס בין האינדיבידואליות לבין הארכיטיפים הנטועים באדם.

מלבד אותם ארכיטיפים, יש חשיבות רבה לגילו של האדם, שכן הגישה הטיפולית היונגיאנית מייחסת חשיבות לתהליך האינדיבידואציה של האדם, לרמת המודעות והתודעה שלו, לכוחות המצויים בו לצאת אל העולם, לעצמאות ולהיפרדות מההורים, לחיזוק האישי ולהתמודדות עם אירועי עבר מודחקים.

שיפור האיזון בין הארכיטיפים בגישה היונגיאנית

שיטת הטיפול בגישת הפסיכותרפיה היונגיאנית מעוניינת להגיע לאיזון בין הדומיננטיות של חלקי האישיות השונים, להשלמה בין הארכיטיפים ולהרמוניה. לצורך כך יש לאתר את מאפייני המטופל ולנסות להגיע לתת מודע באמצעות דמיון מודרך, חלומות והשלכות במטרה להגיע לקבלה ולהשלמה של החלקים השונים בנפש האדם המחולקים לכמה קבוצות עיקריות:

אנימה ואנימוס – היסוד הנשי (אנימה) והיסוד הגברי (אנימוס) מצויים באישיותו של כל אדם.

פרסונה – היסוד המעוניין להתאים לחברה ולהשתלב בה, לעמוד בציפיות הקולקטיביות של החברה.

הצל – היסוד הנסתר, החלק שבו מצויות התכונות וההתנהגויות שהאדם רוצה להסתיר מעצמו ומהסביבה, אך הוא הולך איתו כצל.

האני – היסוד המעוניין לשלב את כל החלקים ולחיות איתם בשלום, להגיע לתהליך של הגשמה עצמית, התפתחות וקבלה, גם של החלקים הפחות מחמיאים של האדם.

חשיבות החיבור בין המטפל למטופל בגישה היונגיאנית

כל טיפול המתבצע ישירות בין מטפל למטופל מצריך קשר ישיר וחיבור על מנת שניתן יהיה לפתח תהליך, ודאי כשמדובר על תהליך מורכב, אישי וארוך כמו טיפול פסיכותרפיה. אותו חיבור מסייע למטופל להיפתח ולהתמסר לטיפול ולהצליח להתגבר על ההרגל להסתיר את החלקים החבויים בו והנושאים הרגשיים שבהם הוא מתבייש או את הפרטים האינטימיים ביותר בנפשו. עליו לבטוח במטפל שהוא מחויב לשיפור מצבו ולהיות רגוע ופתוח לקבל את התובנות והשינויים שנועדו לעזור לו לשפר את חייו וליצור שינוי מבורך.

המטפל גם הוא אדם בעל לא מודע קולקטיבי, יכולות אישיות, כישורים, ידע וניסיון חיים. פסיכותרפיה יונגיאנית רואה יסוד חיובי בשילוב של אישיות המטפל בתהליך הטיפול וביצירת מרחב משותף, בניגוד לגישות הגורסות כי יש ליצור ריחוק. ישנה יכולת להשראה ודמיון פעיל במהלך הטיפול לאור ההבנה כי יש לחלומות, לאגדות, למיתוסים ולהיסטוריה תרבותית וחברתית מקום לחיבור אנושי חשוב.